Verlichtingtrends 2020

Lampen zijn belangrijke sfeerbepalers in een ruimte. Voor 2020 zijn er op dit gebied diverse nieuwe trends te zien. Zo komen natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en steensoorten terug in de ontwerpen en speelt de kleur goud een grote rol. Een blik op de komende trends.

1. De kleur goud

Goud is de meest terugkomende trend in de verlichting. Zowel in kantoor- en huisinrichting komt de kleur terug in styling, als detail aan de binnenkant van een lampenkap of wordt de kleur gebruikt als matte finish voor een wandlamp.

2. Natuurlijke materialen

De materialen hout, bamboe en natuurlijke steensoorten zien we al in veel ontwerpen terug, maar deze zetten door naar 2020. Steeds meer investeren we in kwaliteit, met daarbij een grote rol voor organisch, duurzaamheid en circulariteit. Gerecyclede producten zoals petflessen verwerkt tot een armatuur en glas in verschillende kleursoorten, blijven we dit jaar ook zien.

3. Biophilic design

Wat komend jaar ook naar voren komt is Biophilic design. Hierbij verbind je mensen door bepaalde verlichting met het gevoel van een natuurlijke omgeving. Uit onderzoek blijkt dat mensen positief reageren op vormen, processen en patronen van de natuur. Op kantoor kan hierdoor het welzijn met 15 procent, de productiviteit met 6 procent en de creativiteit met 15 procent stijgen.

ABL

Dit vertaalt zich naar diffuse en dynamische verlichting; verschillende intensiteiten van licht en schaduw. In de nieuwe ontwerpen op het gebied van ledverlichting wordt hierop ingespeeld. Zo anticipeert het licht op de omgeving en creƫert het omstandigheden die ook in de natuur voorkomen. Licht kan bovendien door andere materialen en patronen heen vallen of erop reflecteren. Ook heeft ieder seizoen zijn eigen (licht)kleuren. Door hier bewust van te zijn en gebruik van te maken, zorgt dit dus voor meer productiviteit en gezondheid op kantoor.

Bronnen: SLV, Straluma, Pi Online Magazine.

Share this

Contact